Et stort og spennende tema, nemlig pustens betydning innenfor yogafilosofien, hurra! Vi har jo vært innom den rent fysiske biten rundt pust og sett at behovet for oksygen og utskillelse av karbondioksid er avgjørende for vår metabolisme (Stoffskifte eller metabolisme er et komplett sett av livsnødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i levende celler. Disse prosessene er basis for alt liv, og absolutt nødvendige for at celler skal kunne vokse og reprodusere seg, opprettholde strukturer, og respondere riktig i deres miljø.)
Men hvis det er slik at pusten kun er til for nettopp dette kunne vi vel egentlig bare hatt et stort hull midt i ansiktet og ikke denne avanserte nesen. Joda, selv om du kanskje ikke har tenkt over det er nesa di avansert som bare det. “Nesen med nesegangene er i utgangspunktet et kombinert puste- og lukteorgan i åndedrettssystemet, men hos noen arter kan den også ha andre funksjoner. Neseborene er de to hullene i nesen. Neseboret har som funksjon å fjerne store urenheter i luften ved hjelp av nesehårene og snørret. Luftgjennomstrømningen i nesen er den mest innviklede i hele åndedrettssystemet. Geometrien i nesen har ingen rette linjer og er preget av trange passasjer, halvrom, folder og riller hos mange arter. “
-Wikipedia-
Joda, det er fint at nesen er slik for å hindre at store partikler og ting (f.eks insekter, småsten og godterier) ikke skal komme inn til lungene, men innenfor yogafilosofien mener man også at pusten henger sammen med vår sinnstilstand og at neseborene er forbundet med høyre og venstre hjernehalvdel. Spennende? Da begynner plutselig pustens betydning i en yogapraksis å gi mening. `For godt til å være sant` tenker du kanskje, men det er faktisk ikke helt gresk for oss. Vi kjenner jo til uttrykk som: `Jeg fikk nesten ikke puste` , `det tok pusten ut av meg`, `puste ut` o.l. Så det ligger en kunnskap om dette i vårt begrepsapparat. Når man er stresset puster man høyt i brystet og fort, når man er rolig og avslappet puster man rolig og dypt. Undersøk selv den neste uken! Observer din egen pust i forskjellige situasjoner uten å forstyrre den.
Pusten går som regel av seg selv, men er også en av få funskjoner i kroppen som både er automatisk og som kan styres, så gjennom yoga manipulerer vi pusten for så å påvirke sinnet – altså bruker dyp, fullstendig pust for et roligere sinn. Dette er i mine øyne veldig basic i en god yogapraksis og når man skal igang med pusteøvelser. Jeg skal nå presentere det fullstendige yogaåndedrettet (finnes sikkert et mye mer fancy navn på dette som med alt annet innenfor yoga, men jeg kjenner jeg ikke er så opptatt av det som av effektene og hva det kan sette i gang.)for deg – selve grunnmuren i en god og helhetlig yogapraksis. Den tilfører masse deilig, fresh oksygen til cellene, skiller ut karbondioksid, masserer muskler rundt lungene, reduserer nivået av stresshormoner i blodet og hjelper deg til å være til stedet i
nuet.
Begynn sekvensen med å legge deg ned på rygg med strake ben og armene ned langs siden, juster slik at du ligger godt – verker det i korsryggen bygger du opp med puter under knærne, men unngå å ha pute under hodet. Lukk øynene og bare ligg litt stille slik at du faller til ro. Etterhvert vender du fokus mot pusten uten å gjøre noe med den, du bare observerer og får kontakt.
MAGEN:
- plasser begge hendene på magen
- pust inn gjennom nesen helt til du kjenner at magen heiser seg og presser hendene dine opp
- pust rolig ut og kjenn at magen og hendene senkes ned igjen
- når denne bevegelsen er på plass senker du tempo slik at det blir rolige og dype pust ned i magen
- la oppmerksomheten følge pusten og opplev hvordan det kjennes
- kjenn inn (ikke med hendene, men med oppmerksomheten) forsiden av magen, men også bekkenet, hoftene,midjen og korsryggen.
Her puster du med nedre del av lungen, der hvor oksygenopptaket er størst. Litt misvisende at du puster i magen da luft i magen sies å være noe helt annet. Men når du da puster dypt ned vil din diafragma bli presset nedover noe som igjen presser magen ut. Slik er det det henger sammen.
Om du kjenner at det er vanskelig å få pusten ned i magen kan det være at du har endel spenninger i nettopp diafragma og da er det viktig at du hjelper til med magemusklene dine, at du rett og slett presser magen ut samtidig som du puster dypt inn og slipper magen ned når du puster ut. Litt kronglete, men ytterst viktig å få åpnet opp slik at kvaliteten på pusten din bedres. Jeg vil i disse tilfellene også anbefale deg til å ikke gå videre men jobbe godt meg pusten i magen helt til spenningene gir litt slipp og pusten i magen blir mer naturlig. Når dette inntreffer er det bare å kjøyra på.
RIBBENA:
- flytt hendene litt høyere opp til ribbena rett under brystet
- la magen være i ro og flytt pusten opp til brystkassen
- pust dypt inn gjennom nesen og kjenn at brystkassen og ribbena utvider seg ut til siden og litt opp
- pust rolig ut og kjenn at brystkassen synker sammen igjen
- når bevegelsen er etablert senker du tempo og retter fokuset dypt inn i deg selv og opplever hvordan det er å puste godt i brystkassen
- kjenn (igjen med oppmerksomhet og ike hender – get it?) bevegelsene på forsiden av brystet, men også sidene opp mot armhulene og baksiden mellom skulderbladene.
Her brukes midterste del av lungen. Er du av typen som går rundt å suger inn magen for å se dead sexy ut har du mest sannsynlig pusten din her oppe – ikke noe særlig med tanke på at det påvirker sinnet er det vel? Slipp ut magen, slipp inn roen og kjøp heller en større genser. Sexyness kommer innenfra – det vet vi ale.
KRAGEBENA:
- flytt hendene opp til kragebena og slapp godt av i skuldre og kjeve
- pusten følger etter hendene og går nå høyt opp i brystet
- når du puster inn kjenner du brystet heise seg opp mot haka og når du puster ut synker brystet ned igjen
- kjenn inn på forsiden opp mot skuldrene, og baksiden opp mot skuldrene og opplev hvordan det kjennes
Her bruker du den øverste del av lungen – som går ca 1,5 cm over kragebenet.
FULLSTENDIG YOGAÅNDEDRETT:
- plasser en hånd på magen og en hånd på brystet rett under kragebena
- sett nå sammen disse tre teknikkene
- begynn med å puste inn i magen, men istedet for å avslutte her forstetter du å puste videre opp via brystet og helt til kragebena
- pust rolig ut ved å slippe brystet ned først og så slippe magen ned og tømme deg helt for luft
- kjenn inn med hendene at magen heiser seg og brystet heiser seg ved innpust og at brystet synker etterfulgt av magen ved utpust
- kjenn dypt inn i deg selv hvordan det kjennes og bruk pusten til å komme til i stive områder og å roe deg ned.
Her bruker du hele lungens kapasitet og får alle fordelene en god pust gir. Mindre stress, mer oksygen, mykere muskler og i det hele tatt. Vil du virkelig være snill med deg selv er det minimum 10 min hver dag som gjelder. Dette kan gjøre underverker for søvnkvalitet og ditt generelle stressnivå. 10 min er mye tenker du, men det er faktisk ikke det. Det er en reklamepause det, såpass er du verdt synes jeg – så pusta på!
På bildene ser vi Rita fra Lørenskog som har vært en ivrig deltager på timene mine helt fra starten, jeg kan telle på en hånd de gangene hun ikke har vært med. Hun hevder at jobb og andre avtaler må vike for yogatimen, kanskje har hun fått smaken på det gode liv?
Dette var bare begynnelsen av pustens herlige univers, there`s more to come – hurray og god helg!
योगनिता